Nieuws
Terug naar overzichtBrugvernoeming Jacco Westendorp
Vrijdag 13 december werd er stilgestaan bij de vernoeming van een vidauct van de overleden Wachtmeester der eerste Klasse Jacco Westendorp tijdens een officiele naamsgevingsceremonie in aanwezigheid van zijn zus en zwager, vrienden en collega's in de raadszaal op het Gemeentehuis te Almelo.
Jacco, destijds 32 jaar, werd in 1994 uitgezonden voor de Missie bij de Multinational Forces and Observers (MFO) Sinai, maar kwam niet meer thuis. Hij overleed op 8 december 1994 in Nuweba, Egypte, door een eenzijdig ongeval.
De voorzitter van de ISB werd uitgenodigd om deze ceremonie bij te wonen. Het was een goede, bijzondere en indrukwekkend ceremonie.
De burgermeester Richard Korteland sprak tijdens de ceremonie in de raadzaal de hoop uit dat passanten bij het passeren van de brug "met de naam Jacco Westendorp" zich bewust worden dat er mensen zijn die vechten voor vrijheid en vrede.
Er waren verder toespraken van bestuurslid Flip Breukers, van het Veteranenplatform, die het belang van de inzet van militairen voor de vrede en veiligheid benadrukte, de legerpreikant Mary Ann - Bezemer die toentertijd de uitvaart leidde, verwoorde dit op een mooie wijze door het viaduct een onzichtbaar koord van toen, naar nu en naar de toekomst te noemen. Als laatste sprak de plaatsvervanged Commandant van de Koninklijke Marechausse Generaal Majoor Roger Costings die iets meer over het werk van Jacco vertelde.
Bij de ceremonie waren collega's uit die tijd aanwezig. De zus van Jacco met wie hij een goede band had hield een indrukwekkende toespraak.
Besloten is om i.o.m. familie het viaduct gelegen op de kruising Aadorpweg/ N 36 ter hoogte van kilometer 99.95-N36 te vernoemen naar de omgekomen militair Wachtmeester der 1e klasse Jacco Westendorp.
Op deze wijze biedt dit project een blijvende herrinering aan hem die zich voor vrijheid en veilighed van anderen heeft ingezet.
Door het hele land zijn zijn inmiddels vele viaducten en bruggen te vinden die als eerbetoon en naam van een militair dragen. Hiermee worden namen van omgekomen miitairen die zich hebben ingezet voor de vrede en veiligheid van anderen zichtbaar gemaakt.
Voorzitter ISB