Landelijke Veteranendag Den Haag

29 Juni 2024

Zaterdag was het dan weer zover, de 20e Landelijke Veteranendag. Een dag waar men naar uitkijkt om elkaar weer te ontmoeten, deel te nemen aan het defile, oude herrineringen op te halen en een koel drankje  te drinken. Het weer was die dag goed en op het Malieveld was het druk met Veteranen en bezoekers. 

Om 12.00u moesten het detachement zich opstellen in afwachting van het startsein voor het defile. Tijdens het wachten maakte de detachementscommandant gebruik van de tijd om aandacht te besteden aan het overlijden van de oprichter en voormalige voorzitter Edwin Jacobsz. De leden van het detachement werden geinformeerd over zijn overlijden en de uitvaart. Na de info heeft de detco het detachement verzocht om zich detachementsgewijs op te stellen, de houding aan te nemen met de handen voor het lichaam over elkaar en naar beneden te kijken. De voorzitter had inmiddels aan het orkest van de Garde Grenadiers gevraagd of hun trompetist het "signaal taptoe" zou willen blazen. Na de taptoe werd er 1 minuut stilte gehouden voor dhr. Edwin Jacobsz.

Voorafgaande aan het defile vlogen oude en nieuwe vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht in formatie over de stad, Dit is de Fly-past die elk jaar plaats vind.

Uiteindelijk kon het defile aanvangen en liep het deatchement met het opvallende kakitenue richting Kneuterdijk. Daar stond de Koning, met andere hoogwaardigheidsbekleders en militairen, die het defile af nam. Het detachement liep er goed bij en na de route te hebben vervolgd naderde het detachement het Malieveld. Na over de baily brug te zijn gelopen kon het detachement inrukken en kon men genieten van het samenzijn.

Het was een mooie dag waar de veteranen weer werden geeerd en gewaardeerd door de tienduizenden belangstellenden die langs de kant stonden.

 

Nieuws